[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”0|0px|63px|0px|false|false” next_background_color=”#000000″][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.1″]

Sziasztok András vagyok! Az egyik admin megkért, hogy írjam le miért választottam, vettem egy 1.9-es B5.5-ös Passatot!

Elöljáróban muszáj pár szót ejtenem magamról, hogy megértsétek nálam milyen szerepet tölt be az autó és én hogyan gondolkodom. Nem születtem gazdagnak. Nem örököltem vagyont. Tanulok és két helyen dolgozom. Mégis a sok utazás és az olcsó fenntarthatóság mellett a legjobb választás számomra egy “százéves” B5.5 Passat 1.9 PDTDI -131-lovas motorral- volt.160 lóerőre meg van írva a chip. A fogyasztásom nem igen megy normális használat mellett 5,5-6,5 liter fölé. Bár rólam azt kell tudni, hogy szeretek dinamikusan vezetni a városban.Országúton írt már 4,2 litert a fedélzeti tartós 90 km/h mellett 6. sebességben. (Tudjuk ez nem mindig tükrözi a valóságot, de az biztos, hogyha 4,2-t ír az tuti nem 8-9 vagy 10 lityó!)

Az autó nem egy erőgép a mostaniakhoz képest 160 lóerővel, de előzni lehet vele és tudom, hogy van benne annyi tartalék, hogy be tudjam fejezni biztonságosan az előzést. Mert nem csak a jó fékek kellenek, hanem néha bizony a gáz is meg tud menteni egy csúfos balesettől!

Költöttem-e rá? Igen, kellett! Nem is keveset! De én nem tartozom azok közé a naív faszok közé, akik azt gondolják, amikor beleülnek egy 16 éves dízelbe, hogy az tényleg 210.000 km-t futott. A nagy lóf*szt barátom! Abba már legalább 400e bele lett tekerve!

Kérdem én a végtelen kilométeres autó mégis mit képzel magáról, hogy egyszer kellett 60.000 ért cserélnem 4db PD elemet 150.000 ért meg kellett kuplongozni és kettőstömegűt cserélni és egyszer 120.000-ért fel kellett újítani a turbóját?
Meg cseréltem egy kerék agycsapágyat is.

Mekkora gáz nem? Egyenesen pofátlanság! Mikor az új 2016-os 7-es BMW-be az ajtó szervó miatt 2 havonta fosták el magukat a kilincsek és darabját 120.000 ért cseréltette a főnököm? Mekkora szar az én régi “fosom”!

Rohadni sem rohad, még! De odafigyelek rendszeresen mosom, meg takarítom a dobbetét mögül a szart a küszöbnél az első kerekeknél, amit szintén a Smoke & Charm-osoktól tudok, hogy erre érdemes odafigyelni.

Na így nem fog kinézni az enyém SOHA! Nem véletlenül kell néha kikotorni a szart a küszöb és a dobbetét közül.

Nem kergetek illúziókat bárhogyan sem látszik, hogy lett volna törve, szerintem még törve is volt, valakit utolértek az elejével. De esküszöm nem lehet látni csak, ha nagyon lebontom az elejét. Azóta mióta egyszerre megcsináltattam ezeket a hibákat rajta, amiket felsoroltam összegekkel együtt 120.000 km-ert mentem el vele hibamentesen!!!

Miért csináltattam meg ezeket egyszerre?
Mert követem a Smoke & Charmot és volt egy kurva jó cikk a blogjukon az 1.9-es PD motorokról, ahol le van írva a valóság. Az előnyök és a hátrányok.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.1″ quote_text_align=”center” animation_style=”fade”]

1.9 PD TDI tuning fillérekből vagy mégsem?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″]

Nekem ez abszolút tetszett, hogy egy szarkasztikus humorral leírják korrektül az igazságot, hogy mi a szar rajtuk és mi kurva jó bennük. Nem úgy mint a sok önfelszopó BMW-s oldal, ahol önmagasztaló már már ódákból, himnuszokból kiszedett idézetekkel posztolják a sok szervizigényes fost meg a csilliárdokba kerülő 2017-es M5-ösöket és csorgadozik rájuk a sok hozzám hasonló csóró meg felszopják a BMW-t, de fenntartani sem én sem a nagy részük nem tudná azt a sok nyűgös szervizigényes régi és új szart. Mert apukám, ha ott elindul a szopó roller te soha nem fogod annyiból kihozni a javítást egy 2004-es 520d-ből, ami extrásabb, mint egy 2004-es B5.5-ből, ami szintén extrásabb. És én most nem azt mondom, hogy jobb a Passat mint az 5-ös BMW, mert szerintem nem jobb. Hanem azt mondom, sokkal gazdaságosabb az a puritán Fosvágen, ahogy a cső látású fanatikusok mondják miközben egymás szájából kihúzzák a BMW tetoválásos f*szukat. Jó autó az is. De nem azoknak, akiknek meg kell gondolniuk hozzám hasonlóan a kiadásaikat. Mégis pont azok szopkodják a leginkább azt meg fikáznak minden mást mert csak a BMW autó és a többi más az nem.

Mert azért ne felejtsük el az autó szép és jó, de Ő van érted és nem te Ő érte. Már, ha szeretnél az életben előrébb is jutni és más célok is motiválnak azon kívül, hogy milyen felnire koplald össze a pénzt a kövi nyárra.

Diplomám van nyelveket is beszélek 1 nyelvvizsgám is van mégis középosztálybeli családba születtem és 2 munkahelyen dolgozom. Nettó összbevételem 280.000-300.000 ft között van. Külön költöztem anyáméktól, mert 22 évesen nekem szégyen rajtuk lógni és élősködni. Albérletben élek Budapesten. Nem nagy lakás 130.000 ft rezsivel/hó a kaját és a szabad felhasználású büdzsémet 120.000 ft-ra saccolom -ezt próbálom lecsökkenteni, hogy félre tudjak tenni plusz van egy lakás takarékom havi 20e és a telszámla meg minden egyéb kiadásom még olyan havi 30.000 -ezek muszáj kiadások!
Össze lehet adni: kb. 300.000 Ft- a kiadásom és soha a büdös életben nem fogok tudni munkából házat venni. Hiába dolgozom a vendéglátásban vagy mennék máshova “pályakezdő” vagyok, na nem mintha a vezetőim jobban keresnének. Maximum kevesebbet dolgoznak és nagyobb a felelősség rajtuk.
El kellett volna mennem grafikusnak meg programozónak és inkább külföldi nagy cégnek dolgozni meg fusizni, de hát elbasztam. Mert ugye anno mikor dönteni kellett 18 éves fejjel, ki a f*szom tudta, akkor hogy egyáltalán mivel akar majd foglalkozni és, hogy jól dönt-e a mai rohanó világban, ha X szakmát választja.
Mire odajutsz, hogy ledipolmázól valamibólm addigra már megszűnik az az egész szakma mert átveszi valami fullos robot az egészet A-Z-ig, amit egyszer beállítanak és máris jobb megbízható munkaerő lesz mint te valaha voltál…

Muszáj valamit seftelnem és bizniszelnem. Általában mindig szép felniket vadászok és kis haszonnal adom tovább őket, mert mégis szeretem az autókat és ezzel szívesen foglalkozom szabadidőmben. Valami kis pénz be jön belőle azt szoktam félre tenni. Mert OKOS EMBER FÉLRETESZ PÉNZT! -mondom én is, aki csorgadozik az új Ájfón X-ért  megis vehetném, de legnagyobb hülyeséget tenném azzal.
Intelligens ember fékezi a vágyait és félreteszi a pénzt és mérlegel. Meghozza az áldozatot a nagyobb célok megvalósításának érdekében.

A kép csak illusztráció!

A cigit letettem teljesen. Amit dohányzásra költöttem havi 30.000-et most kb fogorvosra költöm, hogy rendbe hozzam mindazt, amit a cigivel meg a sok energia itallal elbasztam, hogy ne legyenek igazak rám a Smoke & Charm által készített kezdőszett mémek, amik amúgy kurvára igazak még, ha én is beletartoztam a szettbe. Ellenben tartom magam annyira intelligensnek, hogy tanuljak a saját hibáimból meghallgassam mások véleményét és azt megfogadjam. Így tettem a Passat vásárlásánál, ahol írtam e-mailt a Smoke & Charmnak és olyan részletes tájékoztatást adtak a típushibákról, buktatókról mire figyeljek, minden szarról még azt is elmondták, hogy milyen szilenteket érdemes venni és melyik motortartó bakot érdemes keményebbre cserélni, gyártatni bele kicsit keményebb gumit, hogy bírja a rajtolgatásokat. Minden szart elmondtak. Szintén hozzájuk fordultam, amikor elkezdtem a felújítást. Először ugye a PD elemmel volt problémám, de szépen átnézettették velem a kocsit és jött a kuplung jött ez az, amiket fentebb leírtam. Hallgattam rájuk és nem csalódtam. Amiket mondtak, hogy szar lehet és nézzem meg mind szar is volt. Bassza meg, azért csak egy öregebb autó ez már. Nem haragudtam az autóra. Nem tehet róla, hogy az idő elemészti. Akkor haragudtam volna, amikor egyben kiadtam azt a nagy összeget a felújításra és nem lett volna jó az autó. De ilyen nem volt. Azóta 120.000 km-t basztam bele hibamentesen és csak MaxxMotion diesellel tankolom az OMV-n. Annyira részletesen segítettek, elmondták melyik szerelőhöz érdemes menni a környékemen melyikhez nem, kivel kell vigyázni, kivel hogyan kell majd kommunikálni, mert a szerelők is emberek és nem mindegy, hogyan kezded meg velük a kommunikációt. Címet, telefonszámokat adtak elérhetőségeket és így ismertem meg ki ír jó chippet PD-re ki csinálja a legkorrektebb áron a legminőségibb turbófelújítást stb…

Anyagiakból kiindulva megtehetném, de mégsem szeretnék hitelre venni új autót, pláne olyat nem, amit még meg is tudnék engedni magamnak a törlesztő miatt, mert azok mind ilyen himi humi okádék kinézetű erőszakosan túl modern dízájnnal megáldott műanyag darabok, amikbe berakták a távolság tartó tempomatot és most le kell szopnom magam tőlük. Nem nem jönnek be azok, amiket megengedhetnék magamnak részletre. Pláne hozzájárul ehhez, hogy autót csak a barom állat vesz magánszemélyként részletre. Szerintem a legnagyobb faszság CASHFLOW szinten. Marad egy takarékos Passat, amiben nem szól szarul a zene bőr belső van benne az üléseket lehet fűteni, xenon is van benne meg lámpamosó is meg még egy jó pár extra, teljesen kiszolgál. Élvezem, de tudom, hogy nem ez a “legjobb” autó a világon és tisztában vagyok vele, hogy van jobb autó az enyémnél. Igen ezt le kellett írnom nektek, mert a sok IQ70-es önérzetes proletárnak csak az a jó autó, ami neki van és, ha az ég a földdel egybeszakad, akkor sem lehet velük megértetni, hogy amúgy egy konstrukció hibás szart választottak amire a lelküket rá fogják költeni és csak idő kérdése mikor fossa össze magát és indul a szopó roller. Ezt ők nem hajlandóak elhinni.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.17.6″ global_module=”210365″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row global_parent=”210365″ _builder_version=”3.17.6″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_nav global_parent=”210365″ in_same_term=”off” prev_text=”Előző bejegyzés” next_text=”Következő bejegyzés” _builder_version=”3.17.6″ title_font=”|700|on||||||” title_text_color=”#ef8070″ title_font_size=”18px” hover_enabled=”0″ title_text_color__hover_enabled=”on” title_text_color__hover=”#333333″ animation_style=”flip” title_font_size__hover_enabled=”on” title_font_size__hover=”20px” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row global_parent=”210365″ _builder_version=”3.17.6″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_sidebar global_parent=”210365″ area=”et_pb_widget_area_1″ show_border=”off” _builder_version=”3.17.6″ /][et_pb_code global_parent=”210365″ _builder_version=”3.17.6″]

[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]