Na ez egy elég érdekes és hosszú írás lesz. Remélem kényelmesen ülsz és nyugalmi szinten van a pulzusod. Megosztanám Veled, mi a véleményem az elektromos autókról és autózásról általánosságban, úgy ahogyan egy 140.000 követővel rendelkező dízel tuningról szóló oldal kezelője látja a dolgokat.

Jöjjenek az elektromos autók

A 2017-ben a 7. Országos Diesel Találkozón a Hungaroringre kihoztam egy NEM SAJÁT Tesla Model S-t. Használtam is kb. másfél, két hétig az autót Budapesten (ezt fontos volt kihangsúlyozni, nyilván a töltőhálózat és az infrastruktúra miatt). Aki ott volt a találkozón emlékezhet az autóra. Beneveztem vele a szépségversenyen a legszebb motortér kategóriába és a kipufogóhangnyomás mérésre 😀

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás, autó és túra/szabadtéri

Azok alapján tudnám elmondani az akkori tapasztalataimat egy dízel autómániás szemszögéből, ekkor találkoztam testközelből egy elektromos autóval.

Nyilván beülsz egy TESLA-ba és vezetni kezded a sok űr technológia, meg nagy kijelző, meg az újdonság varázsa mellett, azért legfeltűnőbb különbség az a menettulajdonságokban van.

Aki megszokta, hogy egy dízel alapjáraton hogy jár, annak rendesen zavaró és frusztráló, hogy semelyik pedálhoz hozzáérve, sem a segge alatt sehol semmilyen rezonanciát, visszajelzést nem kap, érez a motor felől. Ez volt a legfurább az elején. A k*rva nagy csend 😀

Vezetés? Na itt már találtam párhuzamot. Hát a “gázpedál”-ra azonnal reagált az autó. Instant volt nyomaték. Hol éreztem még hasonlót? Egy kisebb változógeós turbóval megáldott, megchippelt dízelnél. Pont ez volt. Kicsit lenyomtad a gázt és azonnal ki tudtál lőni, be tudtál fejezni egy előzést.

Képtalálat a következőre: „tesla reaction”

A mai napig ez tetszik amúgy a dízelekben, ha jól van megírva a chip és jó a turbó is, akkor alacsony fordulat tartományban is azonnal megindul az autó nem sz*rozik. Hát itt is ez van elektromoséknál, csak itt nincs fordulatszám mérő és még gyorsabban jön a reakció.

Ez tetszett. Azonnal. Nyilván. A belvárosban igazi paraszt vált belőlem a közlekedésben. Mintha beírtad volna, hogy GODMODE-ot a GTA 5-ben. Mindenkit legyorsultál és mindenki elé befértél. Igazi tapló lettem. Kicsit veszélyes is tud lenni, ha valaki nincs tisztában azzal, hogy megállni is meg kell tudni, ha úgy van, nem csak azt kell élvezni, hogy milyet gyorsul és hamar elbízza vele magát az ember.

Tehát, ha a kigyorsítást és a gázreakciót nézzük, akkor dízelesként mondom nem áll messze tőlünk az elektromos autózás, hiszen itt is a nyomaték jön azonnal, itt is tulajdonképpen nyomatékból autózól.

Ami rossz volt, hogy borzasztóan szar még a töltőhálózat ahhoz, hogy te problémamentesen töltögessél és közlekedjél a városban egy nagy akksis Teslával, ha nincsen lehetőséged garázsban, otthon éjszaka teletölteni.

Képtalálat a következőre: „emobi töltő”

Rengeteg töltő nem működött és hiába a Plugshare meg az okos alkalmazások nem mindegyik jelzi, hogy éppen 10 perccel azelőtt szart be, mire te odaértél a töltőhöz.

Borzasztó rossz volt, hogy egy drága Teslában ülök, aminek 6%-on van az akksija és töltőről töltőre vándorolok, mert ez foglalt, az nem műküdik, a harmadik meg éppen jó, de még várni kell, mert a Leaf-es ott tölt.

Képtalálat a következőre: „tesla battery low”

Éreztem, hogy nagyon gyerekcipőben van még ez a töltőhálózat része az e-autózásnak.

Pörgessük kicsit előre az idő kerekét, 2018 nyár:

Úgy adódott, hogy a páromnak vettem egy i3-as BMW-t. Jó áron volt, szinte fullos felszereltséggel, bőr, napfénytető stb…

De Miért? Miért pont ezt az okádék virsli gumis bevásárló kocsit vettem?

Képtalálat a következőre: „fluimucil ábel”

Mivel előretervezek és hosszútávra az utolsó szempont volt számomra a dizájn.

Szempontok, ami alapján autót néztem páromnak:

  • mivel ott volt a SuperB, ami dízel, így hosszútávra már volt autónk ezért kifejezetten városi munkába rohangálós “bevásárló kocsira” volt szükség.
  • könnyen vezethető legyen, mivel 90%-ban BUDAPESTEN használjuk az autót – ez nagyon fontos!
  • jó fogyasztása legyen, dugóban és araszolásban nem zabálja le a fejed
  • legyen nagyon biztonságos
  • legyen nagyon olcsó a fenntartása, hiszen ez egy második autó lenne, erre nem akarunk majd súlyadóba meg éves kötelező biztosításba több százezreket beleölni.
  • Párom munkahelye és a lakóhelyünk között 10 km volt, így nem gondolkoztam dízelben.
  • nem baj, ha “lányos” az autó megjelenése, hiszen páromnak szántam

Én nagyon racionálisan hozok most már döntést, ha autókról van szó, hiszen “20-as éveim hajnalán” elég sok pénzt elb*sztam tuningra, meg autózásra. Lásd: https://www.nofckinglimit.com/miert-baszod-el-az-eletedet-tuninggal-egy-oszinte-iras-kulisszak-mogul/

Tehát úgy voltam vele, ha a szempontokkal megegyző BÁRMILYEN autó is legyen az akkor azt vesszük meg. Igen, még egy ocsmány Fiat Multiplát is megvettem volna, ha az tudta volna azeket fele ennyi pénzért.

Családban ugyan az az ember dobta be nekem az i3-at, hogy mindenféle fenntartásom ellenére adjak neki egy esélyt, aki kölcsön adta a TESLA-t a dízel találkozóra a Hungaroringen.

Mit tud akkor az i3, amit vettünk gyorsan összeírom:

150 km-es hatótávú akksi + egy 150 km hatótávot kínáló REX motor (ami 8 liter benzinből tud áramot tölteni az akksiba, így ha a töltő éppen rossz, vagy foglalt és sietnünk kell, akkor nem vagyunk meglőve, még lemerült akksival sem.)

Képtalálat a következőre: „bmw i3 REX engine”

Carbon Core
Szuper könnyű és rugalmas váz, amit még biztonságosabbá, merevebbé tesz a padlóban található akkumulátor. Már volt autóbalesetem többet nem szívesen szeretnék átélni, de ha kénytelen leszek, akkor is jó “százalékokkal” szeretnék rendelkezni az ütközés pillanatában.

Képtalálat a következőre: „bmw i3 carbon core”

CCS – Villámtöltés


Képtalálat a következőre: „i3 ccs”


Enélkül meg se vedd. Forintot nem ér. Ha ezt nem tudja, akkor soha nem leszel szabad ember, mert egy örökkévalóság mire feltölt.

Ingyenes töltés, ingyen tudsz eljutni A-ból B-be

Mióta meg van az autó szinte állandóan a LIDL-höz járok tölteni (VÁSÁRLÓK RÉSZÉRE INGYENES!) és addig bevásárolok, mivel amúgy is a LIDL a kedvenc boltom. 18 perc alatt 7%-ról 80%-ra fel tudja tölteni magát, ami 90 km hatótávot eredményez és már megyek is tovább a dolgomra. Párom még a munkahelyén is ingyen tudja tölteni.

Ha nem is kell bevásárolni, akkor is többet költök LIDL-ben jégkrémre, mint benzinre. Pont mialatt bemegyek kiveszek egyet a fagyasztóból, beállok a sorba elnézelődök és megeszem, addigra már fel is töltötte magát az autó 90km hatótávra elegendő árammal és mehetek is tovább a dolgomra. Mindezt INGYEN. (még…)

Budapesten, az ország és Európa rengeteg pontján ingyen használható töltőhálózat van. Útvonalat is tudsz tervezni a PLUGSHARE alkalmazással vagy a weboldalukkal a plugshare.com. De csak a villámtöltőket keresd a többi, amit a köznyelv “gyors töltőnek hív” (ezek a type 2-es hulladékok egy i3-as BMW esetén forintot nem érnek.)

Olcsó szervizelés és fenntarthatóság

Túl azon, hogy gyorsan tudom töltögetni és ingyen effektive 90 km-ként (mert 80%-os töltöttség fölött belassítja a töltést, hogy kímélje az akksit), még a szerviztől sem kell rettegnem. Mivel a fékerővisszanyerés elég intenzív az autóban, így egy pedállal is el tudod vezetni, mert szépen kigurulja magát és fokozatosan lassúl, tölti vissza az akksit. Ezzel azt eredményzve, hogy 200.000 km-nél kell megvenned rá az első fék (betét, tárcsa) szettet, ha nem egy aberált módjára közlekedsz vele.

Képtalálat a következőre: „autó szerelés”

Nincs kettőstömegű rémálom, kuplung szerkezet, most itt fúj ki, most ott csöpög, most ez zörög, most az ad ki fura hangot, de csak akkor ha így kanyarodsz, amúgy nem, most valamiért nem tölt a turbó, most leragadt a geo, most hugyozik az egyik porlasztó, most ezt írja ki hibára, most azt… stb… tehát jóval kevesebb a hibafaktor és megmondom őszíntén én már nagyon megúntam az UNIX-ba rohangálást, így pár év tuning őrület után és azt akartam, hogy az az autó, ami nem tuning, azzal k*rvára, de rohadtul egy másodpercet se kelljen foglalkozni, mert már annyira elfogyott a türelmem az autókkal kapcsolatban. Pláne, hogy ez nem az én autóm lesz.

Kényelmes és könnyű vezetni

Igazából rengetegen abban a hitben élnek, hogy ez egy kis autó. Hát egyáltalán nem. Sokan nem tudják, de teljesen kényelmesen elfér benne hátul két felnőtt ember. Én is azt hittem, hogy szar lesz majd hátul ülni benne 180 centimmel, de tényleg nem kell nyomorogni, valahogy nagyon jól kitalálták az egészet ott a BMW-nél.

Kapcsolódó kép

Az i3-al sokkal könnyebben lehet parkolni és forgolódni azokban a retkes szűk budapesti egyirányú utcákban a belvárosban, ahova amúgy az ember soha nem akar bemenni, de valamiért mégis úgy dobja a gép, hogy muszáj beszenvednie. Mivel elől nincs motor több hely van mindennek is, így a kereket is jobban ki lehet tekerni. Ezzel eredményezve azt, hogy olyan csodásan szűk helyekre is be tudsz parkolni, ahova nem tudnál egy normál autóval.

Képtalálat a következőre: „bmw i3 pedal”

Másik kényelmi faktor az az egy pedálos vezetés és a fék használatának leredukálódása szinte nullára.

Emlékszem mekkora jampi duma volt az automata váltósoknál, hogy “váltsanak a szegények”, most meg már váltani sem kell, de már nagyon fékezgetni sem, szóval most már elektromoséknál, vagyis VOLT & CHARM-éknál már az megy, hogy “fékezzenek a szegények”. Hagyjuk is ezeket a szar dumákat amúgy.

Nem létezik ideálisabb autó városi közelkedésre

Képtalálat a következőre: „bmw i3 city”

Ebbe dízelesként vitába kell szálljak bárkivel, hogy sajnos egy ilyen undorító kis elektromos seggrakétánál összességében nem létezik kényelmesebb, könnyebben vezethető, biztonságos és kisebb “rezsivel” megáldott autó, ami alkalmasabb lenne városi közlekedésre.

Ingyenes parkolás

Ez a non plus ultra. Imádom, hiába az okos alkalmazás, meg az SMS. Mikor a fogorvosom is a belvárosban volt, eléggé szar érzéssel töltött el, hogy fizetek súlyadót, kötelezőt, szervizelem, tankolom és akkor még 2-3.000 Forintért parkoljak a belvárosban, ha mondjuk egy 3-4 órás dolgom van. Nem tudom meddig lesz még ingyenes, de most ez jelenleg nagyon élvezem.

Fentiek alapján megszületett a döntés és megvettem az autót páromnak.
Mi történt azóta?

Ugorjunk még előrébb az időben 2019. november:

A szempontoknak, ami alapján az i3-as mellett döntöttem az autó teljesen megfelelt és nagyon jó döntésnek bizonyult.

Hát hamar beleszerettem az i3-ba és a konklúzió az lett, hogy elköszöntem a Superbtől és bár az asszonyé az autó Ő alig ülhet benne 😀 😀 😀 😀 😀

Kiszámoltam: 1.139.000 Forintot spóroltam meg a tankoláson mióta meg van az autó.

Szervizköltségnek egy 1.200 Forintos H7-es izzó és 2 db porvédő gumi árát írnám fel a lengéscsillapítónál, melyek összesen (normális helyen 25.000 Ft-ba kerülnek munkadíjjal.)

Képtalálat a következőre: „h7 izzó”

26.000 km-el vettük az autót most 64.000 van benne és teljesen hibamentes és nincs kímélve. Most már ketten gyötörjük az asszony meg én és sokat vitatkozunk kinél legyen az autó szóval egymást is gyötörjük, mert mindketten imádjuk ezt az okádék virsli gumis, ám a seggünket ingyen furikázó nulla rezsis sz*rt, ami rohadt jól is gyorsul. Versenyeztem egy haverommal BMW 740xd 340 LE és 90 km/h-ig nem bírt lehagyni. (Tehát városban eléggé meglepetés autó.)

De nem olyan fényesen jó minden.

Egy érvágás az autópályán menni vele. Ismétlem egy érvágás hosszútávra menni vele. Mivel a Skodától elköszöntem, hiszen teljesen feleslegessé vált, illetve nagyon rámentem erre a ne tankolj és járj ingyen dologra, így a hosszútávoknak is az i3-al kell neki vágni. 200 km-re kell utaznunk minden hónapban egyszer meglátogatni a családot. M6-os autópálya go Mohács. Hát egy érvágás volt. Nincs már 220 km/h tempomat az üres pályán.  Két hónap után a már hozzá lehet szokni, addig beszéglettek, barkobáztok a kocsiban. XD

A töltögetés mindennapos életed részévé válik, tehát teljesen megváltozik az életmódod és a mindennapjaid menetrendje, hiszen be kell iktatnod egy töltést folyton, A, B, C, D pont között, ha sok helyre kell menned és nincs lehetőséged otthon éjszakaid árammal feltölteni az autót, mert egy olyan mélygarázsban parkolsz, ahol nincs konnektor sehol. Ez azért tud fejfájást okozni.

Télen sz*pás a kis akksis eautó. 90 km helyett 70 km hatótávod lesz 80%-os töltöttség mellett. 😀 Vicc. Dehát még gyerekcipőben vagyunk.

Hazai töltőhálózatok 2017 óta sokat fejlődtek, de még mindig nem az igazi. Európai viszonylatban viszont nagyon gyors a fejlődés. Elmentünk az autóval Horvátországba a Plitvicei tavakhoz, meglepő módon ingyen tudtuk tölteni, így 0 forintból eljutottunk Horvátba hosszasan, de kényelmesen összesen 3 személlyel + csomagokkal az autóban.

Kevésnek bizonyul a fék, ha szükség van rá. Na ez csak akkor áll fenn, ha úgy vezetsz mint egy állat és el kap a gépszíj és sietsz haladni szeretnél. Akkor nem biztos, hogy megváros míg szépen lelassul magától az autó, hanem nyomod neki, mert haladnál ilyenkor előfordul, hogy nagyokat kell fékezned… 2-3 intenzívebb komolyabb fékezés után elfogy a fék. Ezzel kalkulálni kell.

Összesítve:

Az elektromos autózás teljesen felforgatja az autóipart, az internet népét és a közvéleményt. Van aki vakon hisz benne van, aki fenntartásokkal fogadja és van aki csípőből elveti az egészet.

Én azt mondom, nem szabad teljesen A-t, sem teljesen B-t mondani. A két pont között van félúton az igazság.

Városban nagyon jó, mert könnyű közelekedni vele.
Autópályára nem jó, de nem is lehetetlen.

Környezetvédelem szempontjából, csak annyiban jobb, hogy nem ott szennyezi a levegőt az orrod előtt a városban, hanem azoknál az erőműveknél, ahol az áramot előállítják hozzá.

De senki ne higyje azt, hogy vesz egy Teslát, vagy i3-at és akkor meg lett mentve a bolygó.

Nincs diesel Superb, viszont van i3 nulla rezsivel, ingyenes parkolással és ingyenes töltéssel, mégis hiányzik egy diesel, amivel 600-700-vagy akár 1000 km-nek is bármikor neki tudnék vágni. De szó szerint úgy hiányzik, mint egy falat kenyér.

Ha eltekintünk attól, milyen drágák az elektromos autók, akkor még mindig ott van az autópályás hatótáv, a téli hidegekben a hatótáv csökkenés, a hazai töltő hálózatok instabilitása és ha több autó lesz, már nem lesz elegendő, ami most van. Így is van olyan ingyenes töltő Budapesten, amit szinte 0-24 használnak és annyit pihen az állomás, míg lehúzzák az egyik autót és feldugják a másikat. Erre is ki kell majd találni valamit.

Nekem tetszik az elektromos autózás, így és ebben a formában, mert (még) ingyen van és több pénzem marad, egy nagyobb prémium családi autóra, vagy, ha már az is van, akkor akár egy dízel, benzines hobbi autóra, amit tuningolgatok és csak pályára viszem ki, vagy ha már az is van, akkor csak simán jó, hogy több pénzem marad. Nem tudom Ti hogy vagytok ezzel. 😀

Kiemelném, hogy elég szomorú, hogy a BMW-nek sikerült megcsinálnia egy olyan népautót az i3-assal, aminek igazából a logón, és a tekergetős iDrive-on kívűl az ég világon semmi köze nincsen a klasszikus megszokott BMW-s érzéshez.

Képtalálat a következőre: „bmw reliability”

Sőt még szomorúbb, hogy csak most sikerült megcsinálniuk az első olyan stabil BMW-t, ami 80.000 km felett is autó marad és azt is azért mert elektromos és nincs benne motor. Ugyan ez amúgy a Jaguár i Pace. Az angol betegek se tudtak még egy olyan k*rva autót összerakni, amiben ne lett volna konstrukciós hiba a motortérben. Haveromnak meg neves BMW márkaszervizben megmondták, hogy a “2016-os 7-es BMW-det meg nehogy ECO Proban használd, mert kigyulladhat a szívósor miatt…” Vicc komolyan.

Képtalálat a következőre: „bmw fire”

Aztán nem 800.000-es lerúgott tekert órás kotlák leharcolt szarokról beszélünk, hanem relatív újabb prémium német autóról, ami már mindent is tud és a gyártók jelenlegi informatikai és a technológiai tudásuk birtokában sem tudnak megbízható terméket az utcára b*szni. Pedig az első autót 1908-ban tolták le a “futószalagról” Ford T néven.

Az akkumulátor technológia fogja megmenteni az ilyen autógyártóknak, azokat a márka hűségükben megingott embereket, akik kénytelenek folyamatosan csalódni, mind a használt, mind az új termékeikben. Kinek mit bír a pénztárcája és a türelme.

Képtalálat a következőre: „bmw angry owner”

Én ma már azt mondom, ha a megbízhatóság a fő fő fő szempont, mert rábasztál az Audival, BMW-vel, Mercivel stb. akkor be kell battyogni a KIA szalonba és ki kell hozni egy összelopott dizájnú német prémiumot majmoló, de 7 év garanciával rendelkező “sz*rt”, aztán használhatod gondtalanul. A szervizköltségeken megspórolt pénzt meg Tesla-ra vagy Porsche Taycanra félrerakhatod. 😀

Kár, hogy a Volkswagen nem előzte be az i3-at az ID 3.-al, mert mostanra már azok használtan elérhetőbb áron lennének és a Volkswagen csoport autóinak még mindig több köze van a megbízhatósághoz 80-100.000 km-es futásteljesítmény fölött, mint a BMW-nek valaha is volt.

Kapcsolódó kép

A BMW i3 teljesen paradox autó. Teljesen rácáfol a BMW-ről elterjedt megítélésre. 188.000 km-el vett ismerősöm i3-at és 97%-os volt az akkumulátor állapota (ez köszönhető a nagyon komolyan megtervezett BMS-nek – battery management systemnek) és az autón a kiült ülésen kívül semmi nem árulkodott a sok km-ről. Legyünk őszínték, ha egy F10-es 530d-ről lenne szó nem szívesen vennénk meg 188.000 km-el 😀

Teljesen megújítja az autózást és az arról alkotott képet az elektromos jövő. Nézzétek meg, ÚRISTEN mit raktak le a német mérnökök az asztalra… brutál.

Képtalálat a következőre: „porsche taycan price”

Bizonyos felhasználási szempontok alapján nagyon jó, de nem szabad még csak bennük gondolkozni én úgy mondanám inkább, hogy bennük IS, kell gondolkozni.

Viszont nagyon kíváncsi leszek, hogy mit fog eredményezni ez a revolúció a TUNING ágazatban.

Olcsóbb lesz-e a gtb2260vk 1.9 pdre? 😀 Vagy drágább?

Fognak e még gyártani “oldschool” belsőégésű motorokhoz majd tuning cuccokat vagy sem?

Olcsóbb lesz-e a cooler szett Audi A3 8P-be? 😀

Fognak e még szenvedni az emberek a motorok tuningolgatásával, vagy mindenhol elektromos verseny autók lesznek?

Felni + airride futómű az tuti lesz ne aggódjatok! 😀

Képtalálat a következőre: „tesla stance”

Ui.: Fáj kimondanom, de az i3-at nagyon eltalálták. Hiába nem szép, nem dízel :D. (Bár ez is relatív, valaki imádja a modern formájú autókat..)